Det är fantastiskt att få arrangera ett fysiskt Ordet Fritt efter pandemin

2021-08-30

Ordet Fritt 2021 blev Ordet Fritt 2022 för att det kom en pandemi. Under tre folkbildningsdagar får nu ABFare i hela landet och våra vänner ta del av ca 400 programtimmar mitt bland utställningarna i Länsmuseet i Gävle, 18–20 maj.

Annika Eriksson Ordet Fritt

Annika Eriksson är van att sy ihop större arrangemang. Hon har en bakgrund som ombudsman för Socialdemokraterna och som projektledare för olika stadsfestivaler och mässor. Nu leder hon arbetet för ABFs folkbildningsfest Ordet Fritt.

– Ordet Fritt kommer att erbjuda cirka 400 programtimmar som både är spetsigt, brett och relevant för hela organisationen. Programmet kommer att genomsyras av folkbildning, berättar Annika Eriksson.

Folkbildning mitt i Länsmuseet

Ordet Fritts hjärta kommer att vara i Länsmuseet Gävleborg, med föreläsningar och workshops mitt bland utställningarna. Konsten och de historiska utställningarna kommer dessutom användas som en del av förlängning av programmets innehåll. Museet kommer också stå för en del programpunkter, bland annat hur de jobbar med pedagogik och folkbildning.

– Vi har hittat tre huvudplatser för Ordet Fritt i Gävle; Musikhuset, Elite hotell och Länsmuseet. De ligger alla i en triangel med bara ett par minuters gångavstånd. På så sätt skapar vi en känsla av folkfest, närhet och gemenskap både utomhus och inomhus, säger Annika Eriksson.

ABFs egna Airbnb

Efter pandemin kommer många vara sugna på att umgås, mingla och lära sig nytt på plats tillsammans med andra. För att så många som möjligt ska kunna delta, oavsett hur de ekonomiska resurserna ser ut lokalt, har Ordet Fritt breddat alternativen för bland annat boende.

– Vi kommer att erbjuda olika boendeformer i så många prisklasser som möjligt. Vi kan till och med erbjuda gratis boende via vårt eget ABF-bnb. Där kan du bo hemma hos en ABFare i Gävle, ni äter frukost ihop och tar er till konferensen tillsammans.

Förutom ett späckat program för ABFs folkbildningsdagar så avslutas Ordet Fritt med en stor bankett i hjärtat av Gävle. Brynäs hockeyarena, Monitor ERP Arena, kommer då fyllas av ABFare att delta under en underhållande och varm fest.

– För mig betyder Ordet Fritt sammanhang, gemenskap, människor som möts och nya samarbeten. Jag ser framför mig alla de naturliga mötesplatser som skapas. Det är fantastiskt att få arrangera ett fysiskt arrangemang efter pandemin!

Dela

Fler nyheter

Samarbete för ökad hållbarhet

Samarbete för ökad hållbarhet

Vår ambition är att Ordet Fritt ska vara ett hållbart event. Vi gör därför allt vi kan för att minska avfallet och vi har i det arbetet etablerat ett samarbete med Gästrike Återvinnare. Detta innebär att: Det kommer inte att finnas ”vanliga” sopkorgar utan i stället...

Förkovra dig i pedagogik

Förkovra dig i pedagogik

Vill du förkovra dig i pedagogik under Ordet Fritt? Under dagarna finns massor av samtal, workshops och föreläsningar med fokus på lärande att ta del av! I programmet återfinns innehåll för dig som vill bli bättre på faciliterande ledarskap, utforska...

Läsfrämjande programpunkter

Läsfrämjande programpunkter

Läsfrämjande och litteratur har alltid varit viktigt inom arbetarrörelsen, men nu är det ännu viktigare när läsförmågan kanske finns men läsförståelsen är låg. Under Ordet Fritt finns flera läsfrämjande punkter för att uppmärksamma detta, bland annat European book day...