Teatergruppen Kulturparlamentet gästar Ordet Fritt med en högaktuell förställning om valdeltagande och demokrati. Vi bad Ewa Carlsson och Bo Lindell från ensemblen att dela med sig av sina tankar om programpunkten, Ordet Fritt och folkbildningen.
Med cabaret, satir, politik och solidaritet som förtecken bjuder teatergruppen Kulturparlamentet in till föreställningen Knytis för demokratin, en facklig och politisk show om valet och demokratin. Under en timme får besökarna underhållning för att sedan bjudas in att delta i samtal om varför vi röstar och vad vi röstar på.
Kan ni kort beskriva innehållet i programpunkten?
Det är en facklig-politisk show med allvar, humor och musik. Bosse har tonsatt ett stycke ur Per-Albin Hanssons, Folkhemstalet. Vi vill att showen ska funka som en igångsättare för att påminna om hur viktiga vi alla är för att hålla demokratin levande, bland annat när det gäller att vara delaktiga, känna till vår historia och att få med andra.
Vilka medverkar vid programpunkten?
Vi, Ewa Carlsson och Bo Lindell
Vad kommer ni att prata om på Ordet Fritt?
Vår grupp heter Kulturparlamentet (parla betyder samtal) och vi vill med teater starta samtal om sådant som är viktigt för att värna demokratin. Efter föreställningen håller vi i reflekterande samtal med publiken.
Vad gör programpunkten viktig och relevant för folkbildningen?
Vi får ofta höra att våra föreställningar är just folkbildande.
Vad önskar ni att deltagarna ska ta med sig från programpunkten?
Lust och mod att engagera sig, lära sig mer och att tillsammans vara delansvariga för demokratin
Vad tänker ni när ni hör ordet folkbildning?
Att vi tillsammans tar reda på mer om samhället, i stort och smått, historiskt och i nutid, så att vi just tillsammans förstår och har goda möjligheter att ta hand om vårt samhälle i framtiden. Med teater drar Kulturparlamentet vårt strå till stacken.