När handarbete blir samhällsdebatt

2022-04-13

Organisationerna Harituz och Haurralde Fundazioa från Spanien och den svenska stickgruppen Sticka för Fred bjuder tillsammans med ABF Skånes lokalavdelningar in till ett panelsamtal om stickning som politiskt påverkansverktyg. Vi bad dem svara på några korta frågor om tankar kring programpunkten, Ordet Fritt och folkbildning.

Samarbetet mellan ABF och dessa spanska organisationer har sett olika ut men kretsar alla kring ett stort stickprojekt för fred. Sticka för fred startade samarbetet med de spanska organisationerna och senare har ABF Skåne Nordost, ABF Malmö, Winnet och ABF Sydväst anslutit.

Sedan 2014 har den baskiska organisationen Harituz arbetat med projektet Madejas contra la violencia sexista – Nystan mot genusrelaterat våld. Det är en ständigt växande stickning som reser från stad till stad. Sommaren 2018 mötes stickaktivister från Baskien och Göinge på Wanås Konst för att uppmärksamma och manifestera mot sexuellt våld i form av den gemensamma stickningen. På den Internationella världsstickardagen 9:e juni landar projektet på Wanås Konst och minst två kilometer sammanhängande stickning ställs ut och fortsätter att växa under sommaren. Men först är det Ordet Fritts tur att visa upp detta imponerande handarbete för fred!

Vad kommer ni att prata om på Ordet Fritt?
Vi frågar Madejas Contra la violencia Sexista hur deras arbete med Halsduken började, vilka händelser gjorde att de bestämde sig för att sticka en halsduk för att uppmärksamma genusrelaterat våld. Varje organisation kommer sedan att berätta hur de arbetat med halsduken och hur vi hittat varandra i arbetet. Vi pratar om hur vi kan skapa förändring genom att organisera oss och svarar på vilken byggnad i Europa vi vill ska draperas av denna enorma halsduk som vandrat mellan så många händer.

Vad gör programpunkten viktig och relevant för folkbildningen?
Punkten är viktig för att vi diskuterar vikten av organisering bakom mjuk aktivism och hur vi genom stickningen gemensamt kunnat och kan skapa uppmärksamhet och spridning kring ett viktigt ämne.

Vad önskar ni att deltagare ska ta med sig från programpunkten?
Finns det en så finns det flera! Om du vill påverka finns det alltid någon där ute som vill påverka tillsammans med dig kring samma fråga.

Vad tänker ni när ni hör ordet folkbildning?
Egenmakt

Här hittar du programmet.

Dela

Fler nyheter

Samarbete för ökad hållbarhet

Samarbete för ökad hållbarhet

Vår ambition är att Ordet Fritt ska vara ett hållbart event. Vi gör därför allt vi kan för att minska avfallet och vi har i det arbetet etablerat ett samarbete med Gästrike Återvinnare. Detta innebär att: Det kommer inte att finnas ”vanliga” sopkorgar utan i stället...

Förkovra dig i pedagogik

Förkovra dig i pedagogik

Vill du förkovra dig i pedagogik under Ordet Fritt? Under dagarna finns massor av samtal, workshops och föreläsningar med fokus på lärande att ta del av! I programmet återfinns innehåll för dig som vill bli bättre på faciliterande ledarskap, utforska...

Läsfrämjande programpunkter

Läsfrämjande programpunkter

Läsfrämjande och litteratur har alltid varit viktigt inom arbetarrörelsen, men nu är det ännu viktigare när läsförmågan kanske finns men läsförståelsen är låg. Under Ordet Fritt finns flera läsfrämjande punkter för att uppmärksamma detta, bland annat European book day...