ABF Gästrikebygden

Äntligen fick vi säga ”Välkommen hem till oss!” Vi var glada att kunna hälsa hela ABF-Sverige med folkbildningsvänner välkomna till Gävle och till Gästrikebygden. Vi hoppas att ni har njutit av både det dignande programutbudet, de vackra vyerna och de trevliga gävleborgarna när ni besökte Ordet Fritt i Gävle 2022.

Ordet Fritt är en arena där vi folkbildare kan göra våra röster hörda, utbyta erfarenheter och inspireras. Under temat gör din röst hörd lät vi oss inspireras av historiska gästrikeförbilder som Dal-Brita, en kvinna som gick sina egna vägar och långt före sin tid utmanade köns- och samhällsnormer, och Joe Hill, protestsångaren. Hills bevingade ord ”Sörj inte, organisera er”, är högaktuella även 2022. Arbetarrörelsen och folkbildningen står inför hot från mörka högerkrafter. I Hills och Dal-Britas anda fick Ordet Fritts besökare och medverkande hjälpas åt att organisera sig och göra sina röster hörda.

Joe Hill och Dal-Brita - Ordet Fritt
Joe Hill och Dal-Brita gestaltas av Torgny Jacobsson, ombudsman och Git Sundberg, biträdande ombudsman för ABF Gästrikebygden. Foto: Jan-Åke Karlsson

Om ABF Gästrikebygden

ABF Gästrikebygden växer så det knakar! Under de senaste 10 åren har avdelningen genomfört en kraftfull förvandling där verksamheten och bemanningen har mer än fördubblats, omsättningen likaså. Vi är stolta över att vara ett aktivt stöd till de drygt 170 föreningar och närmare 1000 cirkelledare som vi samarbetar med.

Vi har strategiskt och målmedvetet arbetat för att rent ekonomiskt stå på flera ben och i dag utgör de fria folkbildningsanslagen från stat och kommun ca 30% av omsättningen. Numera är vi en del av en stark och vital folk- och arbetarrörelse i länet, och har också uppdraget att vara utförare av många samhällsnyttiga uppdrag. Vi driver till exempel flera egna fritidsgårdar, har ett alternativt gymnasium, bedriver museiverksamhet och ansvarar för kulturhus i både Gävle och Norrsundet. Dessutom har vi en egen Rockskola och tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan driver vi ett framgångsrikt Musikhus sedan 33 år tillbaka.

– Tommy Berger, ordförande ABF Gästrikebygden

Dela sidan

Foto Joe Hillgården: Tony Nordin/Wikimedia Commons