Välkommen till Gävle

Gävle erbjuder en härlig mix av storstadsutbud och den lite mindre stadens bekvämlighet. Här kan du välja mellan skog, hav och stadsliv likväl som mellan stillhet och puls.

En av landets snabbast växande städer

Gävle är en av landets snabbast växande städer och har idag över 100 000 invånare. Gävle förknippas med kända varumärken som Gevalia, Mackmyra Svensk Whisky och Brynäs. Till ett av de mer nyetablerade företagen i Gävle hör bland annat det multinationella datorföretaget Microsoft.

Men den största kändisen av alla är nog utan tvekan Gävlebocken som följs av människor i mer än 130 länder varje år.

Det geografiska läget med endast 60 minuters tåg- och bilresa från Arlanda gör staden lättillgänglig och väl på plats så ligger det mesta inom promenadavstånd.

Rådhuset i Gävle
Rådhuset i Gävle – Foto: I99pema/Wikimedia Commons
Sjömanskyrkan i Gävle
Musikhuset (tidigare Sjömanskyrkan) – Foto: Arild Vågen/Wikimedia Commons

Några fakta om Gävle

  • Gävle är residensstad i Gävleborgs län med högskola, länsstyrelse och länssjukhus.
  • Gävle är ett viktigt handelscentrum med ostkustens största containerhamn och Sveriges tredje största hamn.
  • Stark idrottsprofil – Idrotten har starka traditioner med flera sporter och idrottsgrenar representerade i Sverigetoppen, bland annat av Brynäs IF som är trettonfaldiga svenska mästare i ishockey.
  • Joe Hill, fackföreningsman och förgrundsfigur inom syndikalisterna, kom från Gävle. Hans barndomshem är idag ett välbesökt museum: Joe Hill-gården.

Gävle och ABF

  • ABFs grundare Rikard Sandler var landshövding i Gävleborgs län 1941-1950. Under hans tid som landshövding lät man bygga Folkets Hus i Gävle.
  • I Sandviken finns en av landets äldsta ABF-avdelningar. Sandvikens arbetares biblioteksförbund, bildat redan 1903, gick upp i ABF 1914.

Om Joe Hill

Joe Hill räknas till 1900-talets mest inflytelserika diktare och protestsångare och har med sina ironiska och humoristiska arbetarsånger blivit en inspirationskälla för musiker som Bob Dylan, Woodie Guthrie, John Lennon och Joan Baez. Hill dömdes för mord efter en mycket omdiskuterad rättssak som väckte internationell uppmärksamhet, och med den påföljande avrättningen 1915 växte hans popularitet. Hans öde har sedan dess blivit ett vanligt ämne för filmer, sånger, böcker, talrika artiklar samt operor och teatrar.

I Gamla Gefle finns hans barndomshem kvar och det fungerar idag som museum och hemvist för syndikalister och kulturarbetare.

Om Dal-Brita

Brita ”Dal-Brita” Hansdotter är en mytomspunnen gästrikelegend. Hon föddes 1821 i Gagnef och hamnade så småningom i Gästrikland, närmare bestämt Sandviken. Enligt de många skrönorna om Dal-Brita hade hon många strängar på sin lyra under sitt 49-åriga liv. Bland annat sägs hon ha varit en av två kvinnliga kanalgrävare bland 300 män när järnverket skulle byggas (den andra var hennes dotter). När verket sedan stod färdigt fortsatte hon med tungt kroppsarbete som vedskjuterska och denna driftiga kraftkvinna hann även arbeta som krögare, barnmorska och sjuksköterska innan hon dog i tyfus 1870. 2021 kom filmen ”Brita – blod, svett och stål” som hyllar Dal-Brita och hennes historia.

Läs mer om Dal-Brita på: arbetarbladet.se/artikel/tuffaste-tjejen-pa-bruket

Dela sidan

Foto: Tomiwoj/Wikimedia Commons