Om Ordet Fritt

Ordet Fritt är ABFs största folkbildningssammankomst som arrangeras vart fjärde år. Efter att ha fått skjuta upp vårt folkbildningsevent ett år på grund av pandemin var det äntligen dags 18-20 maj 2022. Ordet Fritt arrangerades i Gävle i samverkan med ABF Gästrikebygden. Årets tema var ”Gör din röst hörd”.

Ordet Fritt är för dig som förtroendevald, anställd eller cirkelledare i ABF eller någon av ABFs medlems- och samarbetsorganisationer. Arrangemanget samlar över tusen deltagare som under tre dagar träffas för att umgås, samverka, utbyta erfarenheter och ta del av ett fullspäckat program.

Ordet Fritt bjöd på ett dignande program där det fanns möjlighet att fylla på med både kompetens och inspiration. Bland fler än 450 programtimmar fanns möjlighet att delta i alltifrån workshops och panelsamtal till utställningar och föreläsningar inom en mångfald av ämnen som demokrati, kultur, politik och folkbildning. 

Temat för Ordet Fritt 2022 var ”Gör din röst hörd” och präglade programmet, mässan och alla övriga aktiviteter. Det fokuserar på lokalt mobiliseringsarbete där målet är att stärka människors möjligheter att göra sina röster hörda och ökat valdeltagande.

Denna gång var det Gävle som står värd för Ordet Fritt. Staden erbjuder en perfekt blandning av storstadsutbud och den mindre stadens fördelar där allt du behöver finns på bekvämt promenadavstånd. Arrangemanget utgick från Länsmuseet Gävleborg, med föreläsningar och workshops mitt bland utställningarna. Även konsten och de historiska utställningarna används som en förlängning av programmets innehåll. Museet stod för en del programpunkter, bland annat kopplat till pedagogik och folkbildning. Även Elite Hotel och Musikhuset används som arenor för Ordet Fritt.

Som avslutning på Sveriges största folkbildningsevent bjud ABF in besökare till den storslagna bankettmiddagen Folkbildningsbanketten som hölls i Gavlerinken. 

Tack för spännande folkbildningsdagar i Gävle 2022!

Dela sidan